وایرال مارکتینگ چیست بازاریابی ویروسی بلوویرا

اگر در شبکه های اجتماعی کار می کنید، به احتمال زیاد از شما سوال شده است که چگونه وایرال شوید. منطقی است که بسیاری از کسب و کارها به وایرال مارکتینگ (بازاریابی ویروسی) به عنوان بلیطی برای سوپراستار شدن در رسانه های اجتماعی نگاه می کنند. چه کسی نمی‌خواهد برند و محتوای خود را در معرض دید هر چه بیشتر مردم قرار دهد؟

و فشار زیاد است. بر اساس نظرسنجی Sprout در سه ماهه چهارم 2022، 72 درصد از بازاریابان “همگامی با روندهای اجتماعی در حال تغییر” را به عنوان بزرگترین چالش خود در سال 2023 ذکر می کنند.

بنابراین وایرال مارکتینگ امروز چیست؟ و آیا این روزها تعقیب روندها هنوز منطقی است یا باید مارکتر ها به عنوان بخشی از یک قیف بازاریابی بزرگتر روی شبکه های اجتماعی تمرکز کنند؟

با تغییرات زیادی که اجتماعی در سال های اخیر تجربه کرده است، مفهوم بازاریابی ویروسی شایسته بازنگری است.

لیلا حاتمی در این ویدئو که برای تبلیغ یک یخچال ساخته شده است، نقش یک زن مدرن را بازی می‌کند و با شادی از کارگران می‌خواهد که یخچال را در فضای نشیمن قرار دهند، سپس با خوشحالی به سمت یخچال می‌رود، از زینت آن ستایش و با آن گفتگو می‌کند! یخچال هم مثل یک هوش مصنوعی، به حرف‌ هایش پاسخ می‌دهد و با او صحبت می کند. بسیاری از واکنش‌ ها نشان می‌دهند که این تبلیغ را کم‌کیفیت و بدایه‌ پذیر می‌دانند.

وایرال مارکتینگ چیست؟

بازاریابی ویروسی یا وایرال مارکتینگ یک روش بازاریابی است که از شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های دیجیتال برای انتشار پیام‌های تبلیغاتی به صورت خودکار و سریع استفاده می‌کند. این روش با الهام از مفهوم ویروس‌های بیولوژیکی که با تکثیر سریع در محیط زنده گسترش می‌یابند، طراحی شده است. هدف از بازاریابی ویروسی این است که با ارائه محتوای جذاب، خلاقانه و ارزشمند، کاربران را ترغیب کند که آن را با دوستان، خانواده و شبکه‌های خود به اشتراک بگذارند. به این ترتیب، پیام تبلیغاتی به صورت همزمان و هزینه‌پایین به گروه‌های بزرگ و مختلف افراد دست می‌رسد.

بازاریابی ویروسی مزایا و معایب خاص خود را دارد. برخی از مزایای آن عبارتند از:

مزایای وایرال مارکتینگ

– افزایش شناخت برند: با تولید محتوای جالب و خاص، می‌توانید نام و تصویر برند خود را در ذهن مخاطبان حک کنید.
– افزایش بازدید و ترافیک: با اشتراک‌گذاری محتوای خود در شبکه‌های اجتماعی، می‌توانید بازدیدکنندگان بیشتری را به سایت یا فروشگاه آنلاین خود جذب کنید.
– افزایش فروش و درآمد: با تحریک علاقه و نیاز مخاطبان به محصول یا خدمات خود، می‌توانید نرخ تبدیل آن‌ها را به خریداران وفادار افزایش دهید.
– کاهش هزینه‌های بازاریابی: با استفاده از شبکه‌های اجتماعی، محتوای شما به صورت رایگان گسترش می‌یابد و نیاز به پرداخت هزینه به رسانه‌های سنتی نخواهید داشت.

معایب بازاریابی ویرسی

گاهی اوقات، بازاریابی ویروسی بر خلاف آنچه در نظر گرفته شده بود، پیش می رود. مصرف کنندگان تمایل دارند اخبار منفی را بیشتر از اخبار مثبت به اشتراک بگذارند و مطالعات نشان می دهد که مردم واکنش عاطفی قوی تری به اخبار منفی دارند. اخبار منفی می تواند برای تجارت مضر باشد و گاهی اوقات بازیابی آن هم سخت تر می شود.

اندازه‌گیری اثرات بازاریابی ویروسی دشوار است، زیرا تعیین اینکه آیا سرنخ یا فروش ناشی از آن است یا خیر، دشوار است. و هیچ اتفاق نظری بین مارکتر ها در مورد چگونگی اندازه گیری موفقیت آن وجود ندارد.

اگر مشتریان بر این باورند که کمپین ویروسی حریم خصوصی و امنیت آنها را به خطر می اندازد، احتمالاً آن را به اشتراک نخواهند گذاشت. در نتیجه، ماموریت بازاریابی شرکت با شکست مواجه می شود و ممکن است شهرت آن لکه دار شود. کمپین های بازاریابی ویروسی آینده ممکن است تحت تأثیر تلاش های ناموفق قبلی قرار گیرند.

جنس محتوای بازاریابی ویروسی

مهم نیست که چه نوع محتوایی برای بازاریابی ویروسی خود انتخاب کنید. شاید یک مقاله جذاب، یک توئیت جالب، یک آهنگ کوتاه یا یک بازی سرگرم‌کننده باشد. اما آنچه که باید همیشه به آن توجه کنید این است که محتوای ویروسی باید افراد را وادار کند که آن را با دیگران به اشتراک بگذارند. هر چقدر تعداد افراد بیش‌تری پیام ویروسی شما را ببینند، محتوای شما ویروسی‌تر و مؤثرتر خواهد شد.

بازاریابی چریکی یا بازاریابی ویروسی؟

هر دو روش بازاریابی چریکی و بازاریابی ویروسی بر اساس استفاده از ایده‌های خلاقانه و نوآورانه بنا شده‌اند؛ اما روش‌های آن‌ها کمی متفاوت هستند.

بازاریابی چریکی معمولاً هزینه‌برتر از بازاریابی ویروسی است! زیرا در بازاریابی چریکی، شما نیاز به تعداد زیادی از افراد دارید که هزینه را بالا می‌برند.

همچنین ممکن است نیاز به تهیهٔ المان‌های مختلف مثل یک مجسمه بزرگ داشته باشید. چرا؟ چون قصد دارید مخاطب را با چیز عجیب و غریبی سورپرایز و تحت تأثیر قرار دهید.

اما در کمپین‌های بازاریابی ویروسی، همه چیز به این سادگی نیست؛ حتی یک توئیت ساده هم ممکن است مثل ویروس منتشر شود.

البته شما هم می‌توانید از تاکتیک‌های بازاریابی چریکی در کمپین‌های بازاریابی ویرال خود استفاده کنید. نه تنها مشکل ندارد، بلکه روش خوب و مؤثری برای ویرال‌شدن است!

بازاریابی چریکی رونیکس

نمونه ای از بازاریابی چریکی شرکت رونیکس برای ابزار آلات خود

انواع وایرال مارکتینگ

Incentivized Viral Marketing

بازاریابی ویروسی مشوق روشی است که شرکت‌ها برای جذب مشتریان بیشتر و افزایش فروش خود از آن استفاده می‌کنند. در این روش، شرکت‌ها به مشتریان خود پاداشی مثل یک کد تخفیف یا ارسال رایگان می‌دهند اگر آن‌ها شرکت یا محصولات آن را به دوستان خود معرفی کنند. با این کار، مشتریان به عنوان سفیران برند عمل می‌کنند و تبلیغات را برای شرکت انجام می‌دهند.

به عنوان مثال، شرکت بلو بانک که یک بانک آنلاین است، از همین روش برای گسترش نصب برنامه و جذب مشتریان جدید استفاده کرده است. این شرکت به شما یک مقدار پول نقد هدیه می‌دهد اگر لینک دعوت خود را با دوستانتان به اشتراک بگذارید و آن‌ها برنامه را نصب کنند.

بلوبانک

Emotional Viral Marketing

بازاریابی ویروسی عاطفی شامل محتواهایی است که احساسات قوی‌ای را در مخاطب برانگیزند، مثل خنده، عصبانیت یا گریه. نکته مهم این نوع از بازاریابی ویروسی این است که مخاطب نمی‌تواند از محتوای شما چشم پوشی کند و به خاطر احساسی که به وجود می‌آورد، آن را با دیگران به اشتراک بگذارد.

علاوه بر این که احساسات مثبت مثل شادی و سرگرمی مخاطب را به تبلیغ کردن محتوا ترغیب می‌کنند، احساسات منفی مثل گناه، خشم و اندوه هم می‌توانند همین تأثیر را داشته باشند.

برای مثال، کمپین روز برگر کینگ بدون هوپر من عاشق کمپین روز برگر کینگ بدون هوپر برای حمایت از تبلیغات روز کودکان مبتلا به سرطان مک دونالد هستم. هر بیگ مکی که در این روز فروخته می‌شود به امور خیریه می‌رود و کمک برگر کینگ به جمع‌آوری کمک‌های مالی برای رقابت‌هایش بسیار قابل ستایش است. بصری تبلیغ فوق العاده چشم نواز بود. این یک شکل عالی از بازاریابی احساسی بود که واقعاً به خوبی اجرا شد و تبلیغات مثبت زیادی دریافت کرد.

کمپین هوپر برگر کینگ

Engineered Viral Marketing

در روش بازاریابی ویروسی مهندسی‌شده، محتوا به طور اتفاقی ویروسی نمی‌شود، بلکه نتیجهٔ یک برنامه‌ریزی دقیق و یک تلاش طولانی است. محتوا در این روش با یک استراتژی مشخص ساخته می‌شود تا واکنش مخاطب را جلب کند. بسیاری از کمپین‌های بازاریابی موفق که تأثیر عظیمی بر جامعه داشته‌اند، از روش مهندسی‌شده برای ویرال‌کردن محتوای خود استفاده کرده‌اند.

برای مثال، کمپین هالووین پپسی. اشاره مستقیم یک رقیب در یک کمپین تبلیغاتی می تواند کمی مخاطره آمیز باشد. اگرچه پپسی از هرگونه مشکل کپی رایت با مبادله حروف “C” و “L” در لوگوی کوکاکولا اجتناب کرد. PepsiCo هالووین ترسناک را با تبلیغات نمایش قوطی پپسی در شنل قرمز “کولا کوکا” جشن گرفت. علاوه بر این، ضربه مستقیم به رقیب کوکاکولا حاوی متن “ما برای شما هالووین ترسناکی آرزو می کنیم!” به همین دلیل، این تبلیغات در فیس بوک و توییتر توجه زیادی را به خود جلب می کند. بنابراین، یک پاسخ غیر رسمی از کوکاکولا با متن “همه می خواهند قهرمان شوند!”

کمپین هالووین پپسی

Pass-along Viral Marketing

 یکی از شیوه‌های معروف بازاریابی ویروسی، روش زنجیره‌ای است. در این روش، کاربر پیام را به دوستان و آشنایان خود فرستاده و آن‌ها هم پیام را با سایرین به اشتراک می‌گذارند. به این ترتیب، یک زنجیره شکل می‌گیرد که در آن هر کاربر در حال تبلیغ کردن پیام و انتقال آن به افراد دیگر است. جوامع دینی از جمله گروه‌هایی هستند که از این روش استفاده‌های زیادی می‌کنند.

Buzz Viral Marketing

 در روش بازاریابی ویروسی پرسروصدا، یک هیجان و گفتگویی برای جذب نظر بیشترین تعداد از افراد جامعه به وجود می‌آورند. چون این روش در جامعه پخش‌شده است، ممکن است بعضی از افراد تبلیغ را ندانند یا نبینند اما از محتوای آن خبر داشته باشند.

برای مثال، هیاهوی پیرامون فیلم اوپنهایمر، اخرین اثر کریستوفر نولان است. از بازیگران فیلم گرفته تا دستمز هایشان، دوربین فیلم برداری با عظمت IMAX، استفاده نکردن از جلوه های ویژه با وجود انفجار بمب اتم در فیلم، همکاری نکردن با هانس زیمر برای موسیقی فیلم، تاکید بسیار نولان به دیدن فیلم در سینما های IMAX 70mm، ششصد پوند و 11 مایل طول فیلم، جا نشدن فیلم ها در تاریک خانه سینما ها و… قسمتی از هیاهوی نولان برای فیلم جدیدش بود.

بازار گرمی فیلم اوپنهایمر

چه چیزهایی باعث وایرال‌شدن می‌شوند؟

  • ارز اجتماعی یا سوشال کارنسی
  • محرک ها یا تریگر ها
  • احساسات و هیجانات
  • عمومی یا پابلیک
  • ارزش عملی 

برای خواندن و آشنایی کامل با دلایل وایرال شدن، پشنهاد می کنم وبلاگ خلاصه کتاب مسری را بخوانید.

 

انواع وایرال مارکتینگ

ارگانیک

بازاریابی ویروسی ارگانیک نوعی بازاریابی است که از محتوای جذاب برای ایجاد علاقه و اشتراک گذاری گسترده در بین مشتریان استفاده می‌کند. این نوع بازاریابی به صورت طبیعی و بدون استفاده از تبلیغات پرداختی گسترش می‌یابد.

بازاریابی ویروسی ارگانیک می‌تواند بسیار موثر باشد، زیرا می‌تواند به سرعت و به آسانی در بین مخاطبان گسترده‌ای گسترش یابد. همچنین می‌تواند در ایجاد آگاهی از برند، جلب مشتریان جدید و افزایش فروش بسیار موثر باشد.

کنترل شده

بازاریابی ویروسی کنترل شده نوعی بازاریابی ویروسی است که از تبلیغات پرداختی برای کمک به گسترش محتوای ویروسی استفاده می‌کند. این نوع بازاریابی می‌تواند بسیار موثر باشد، زیرا می‌تواند به محتوای ویروسی کمک کند تا به سرعت و به آسانی در بین مخاطبان گسترده‌ای گسترش یابد.

بازاریابی ویروسی کنترل شده می‌تواند در ایجاد آگاهی از برند، جلب مشتریان جدید و افزایش فروش بسیار موثر باشد.

برای اینکه بازاریابی ویروسی کنترل شده شما موثر باشد، باید محتوای جذاب و جذابی ایجاد کنید که مخاطبان شما را درگیر کند. همچنین باید محتوایی ایجاد کنید که به راحتی قابل اشتراک گذاری باشد، مانند ویدیوهای کوتاه، تصاویر یا پست‌های رسانه‌های اجتماعی.

 

بیشتر بخوانید: محتوای ستونی چیست؟

تکنیک های وایرال مارکتینگ چیست؟

 برخی از تکنیک های وایرال مارکتینگ عبارتند از:

  • استفاده از ویدئو های کوتاه و جذاب که حاوی پیام تبلیغاتی یا داستان برند هستند. این ویدئو ها باید توانایی ایجاد علاقه، کنجکاوی، خنده، تعجب یا هر احساس دیگری را در مخاطب داشته باشند.
  • استفاده از بازی های آنلاین، مسابقات، چالش ها یا جوایز که مخاطبان را تشویق به مشارکت، همکاری، رقابت یا به اشتراک گذاری پیام برند می کنند.
  • استفاده از تولید محتوای مشارکتی که مخاطبان را قادر می سازد خودشان محتوای تبلیغاتی را بسازند، ویرایش کنند یا نظر بدهند. برای مثال، استفاده از فیلتر های واقعیت افزوده، استوری های اینستاگرام، نظرسنجی ها یا پادکست ها.
  • استفاده از رسانه های تاثیرگذار یا افراد معروف که دارای جمعیت زیاد و وفادار از دنبال کنندگان در شبکه های اجتماعی هستند و می توانند پیام برند را به صورت معتبر و قابل اعتماد منتقل کنند.
  • استفاده از رویدادهای خبرساز، حماسه ساز یا جنجال ساز که توجه رسانه ها و عموم را به خود جلب کنند. برای مثال، استفاده از فلش ماب، نصب هنری، حملات هکری یا تظاهرات.

دو نمونه از تکنیک هایی که در داخل ایران به وفور دیده می شوند:

تبلیغات با عناوین نا متعارف

با توجه به نیازها و احساسات عمیق مخاطب، می‌توانید عنوان و متن تبلیغ خود را جذاب و گیرا کنید و مخاطب را به خود جلب کنید.

عنوان یا متن تبلیغ شما اگر خاص باشد، نه تنها در ذهن مخاطب باقی می‌ماند بلکه باعث می‌شود که مخاطبان شما را به دیگران معرفی کنند.

تبلیغات پارتیزانی

در حال رانندگی هستید و ناگهان به یک دریل بزرگتر از حد معمول برمی‌خورید! روی دریل  یک اسم یا لوگو می‌بینید که ممکن است برایتان آشنا باشد یا نباشد. از آن دریل بزرگ و عجیب، عکس یا فیلم می‌گیرید و آن را در صفحۀ شخصی‌تان منتشر می‌کنید.

در این شرایط، روحتان از قصد و نیت کسب‌وکار با خبر نیست و درگیر کمپین بازاریابی ویروسی او می‌شوید. همین بی‌خبری هم باعث می‌شود این ویروس را به سایر دوستان هم انتقال دهید.

مزیت مهم بازاریابی ویروسی

یکی از مزیت های مهم بازاریابی ویروسی این است که می تواند در مدت زمان کوتاه و با هزینه کم به تعداد زیادی از مشتریان بالقوه دست یابد. بازاریابی ویروسی فرآیند ایجاد و انتشار پیام، محصول یا خدماتی است که افراد را تشویق می‌کند تا آن را با دیگران به اشتراک بگذارند، معمولاً از طریق پلتفرم‌های رسانه‌های اجتماعی یا دهان به دهان. با انجام این کار، پیام می تواند به سرعت و به طور گسترده منتشر شود، و هجو مثبت ایجاد کند و آگاهی و علاقه را در بین مخاطبان هدف ایجاد کند. بازاریابی ویروسی همچنین می تواند اعتبار و قابل اعتماد بودن پیام را افزایش دهد، زیرا افراد به توصیه های دوستان، خانواده یا همسالان خود بیشتر از منابع سنتی تبلیغات اعتماد می کنند. علاوه بر این، بازاریابی ویروسی می تواند حس تعلق اجتماعی و تعامل را در بین مشتریان ایجاد کند، زیرا آنها احساس می کنند بخشی از جامعه ای هستند که ارزش ها و ترجیحات یکسانی دارند. بازاریابی ویروسی می تواند ابزار قدرتمندی برای مشاغلی باشد که می خواهند شناخت برند، وفاداری مشتری و فروش خود را افزایش دهند.

شاخص موفقیت در وایرال مارکتینگ

برخی از شاخص‌ها وجود دارند که می‌توانند به اندازه‌گیری موفقیت یک کمپین بازاریابی ویروسی کمک کنند، مانند:

دسترسی: این تعداد افرادی است که در معرض پیام یا محصول ویروسی قرار می گیرند. میزان دسترسی را می‌توان با معیارهایی مانند بازدیدها، برداشت‌ها، اشتراک‌گذاری‌ها، لایک‌ها، نظرات و غیره اندازه‌گیری کرد.
تعامل: میزان تعاملی است که پیام یا محصول ویروسی در بین مخاطبان ایجاد می کند. تعامل را می توان با معیارهایی مانند نرخ کلیک، نرخ تبدیل، نرخ حفظ، نرخ ارجاع و غیره اندازه گیری کرد.
تأثیر: تأثیری است که پیام یا محصول ویروسی بر برند یا عملکرد محصول می گذارد. تاثیر را می توان با معیارهایی مانند درآمد، سود، سهم بازار، رضایت مشتری و غیره اندازه گیری کرد.

و در انتها چند نمونه بازاریابی ویروسی ببینیم:

4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

Instagram
بلوویرا در اینستاگرام
Telegram
بلوویرا در تلگرام
Instagram

بلوویرا در اینستاگرام

Telegram

بلوویرا در تلگرام

پست های اخیر:
تبلیغات:
بنر بلوویراکست
سفارش طراحی سایت بلوویرا
خدمات سئو سایت بلوویرا
پشتبانی سایت وردپرس بلوویرا

مقالات مرتبط:

درخواست طراحی سایت:

جهت طراحی سایت و راه اندازی کسب و کار آنلاین خود در بستر اینترنت فرم زیر رو پر کنید.

طراحی سایت با بلوویرا
مشاوره

درخواست مشاوره:

برای رزرو وقت مشاوره در حوزه طراحی سایت ، راه اندازی کسب و کار و سئو با ما در تماس باشید.

فهرست